2 Yaş Sendromu
2 Yaş Sendromu
Neredeyse tüm ebeveynlerin zorlandığı, ‘Neler oluyor?’ dediği ‘2 Yaş Sendromu’ olarak bilinen dönemi doğru yorumlamak çok önemlidir. Bunu bir davranış bozukluğu olarak değil, doğal bir gelişim süreci olarak yorumluyoruz. Bu davranışların normal gelişimin bir parçası olduğunu bilmek ebeveyn olarak bu dönemi kolay karşılamamız için en önemli adım. Genellikle 16-42 ay arasında görülen bu gelişim sürecinde sıkça karşılaştığımız diyaloglar şu şekilde olur;
-Hadi bakalım yemek zamanı?
Yememm!…
-Oğlum, birlikte parka gitmeye ne dersin?
HAYIRR!
-Kızım hava çok soğuk hadi montumuzu giyelim?
HAYIRR!
Oldukça zorlayıcı değil mi? Minik bebeğiniz sürekli ‘Hayır!’ diyen ve muhalif olan bir sürece girmiştir. Peki ama neden? Bunu bilmek bizi rahatlatacak ve kolay başetmemizi sağlayacaktır. Bu dönem çocukların tek başına bir birey olma duygusunu deneyimlemek istedikleri, bağımsızlık mücadelesi verdiği bir evredir. Tek başına birey olma duygusunu deneyimlemek isteyen çocuk ile aslında halen ihtiyaçları için ebeveynin desteğini alması gerektiğini bilen çocuk bağlı ve bağımsız olma halinin çatışmasını yaşar. Ve işte burada tek olma, bağımsızlık mücadelesi başlar, muhalif olma haliyle ebeveynden ayrışacağını ve bağımsızlaşacağını düşünürler. Ve emin olun bu tepkisellik kişisel olarak size değildir hatta tam tersisizin desteğinize çok ihtiyaçları vardır.
Peki ebeveynler olarak bu süreçte nasıl destek olabiliriz?
Bu süreçte karar vermesine olanak sağlamak, sorumluluk almasına izin vermek bağımsız bir birey olma ihtiyaçlarını destekleyici olacaktır.
Seçenek sunarak seçim hakkını onlara bırakmak çatışma ortamını engeller ve gücü çocuğa vererek desteklemiş oluruz.
Çabalarını övmek bu süreçte çok önemli bir destek olacaktır. Bu şekilde gücünü hem kendine hem karşısındakine gösteren çocuk farklılaşır ve bu dönemi en sağlıklı şekilde geçirir.
Uzm. Psikolog Büşra Köseoğlu